lauantai 20. helmikuuta 2010

Leffa: Woyzeck (1979)



Franz Woyzeck on arvoltaan alhainen saksalainen sotilas, aviottoman lapsen isä, joka palvelee kauniissa pienessä kaupungissa. Luonteeltaan hän on hyväntahtoinen, mutta herkkä, arka, yksinäinen ja sulkeutunut. Kapteeni kohtelee Woyzeckia halveksuen, ja hyväuskoisuuttaan Woyzeck alistuu paikallisen lääkärin mielivaltaisiin lääketieteellisiin kokeisiin, joissa hän esimerkiksi joutuu kuukausia käyttämään ravintonaan pelkästään herneitä. Lapsen äiti, Marie, on ihastunut menestyvään soittokunnan johtajaan. Woyzeckin henkinen ja fyysinen terveys on ilmiselvästi romahtamassa.

Werner Herzog ohjasi Woyzeckin heti kun sai valmiiksi Nosferatu: Phantom der Nachtin, käyttäen samoja väsyneitä näyttelijöitä sekä työryhmää. Koska Woyzeck on näytelmällinen elokuva, jossa on vain 27 leikkausta, ei sen kuvaamiseen mennyt kuin vajaa kolme viikkoa. Herzog oli alunperin kaavaillut nimirooliin Bruno Schleinsteinia, mutta lopulta piti Klaus Kinskiä sopivampana. Hyvä valinta, varsinkin kun Herzog kompensoi Bruno S:n pettymystä myöhemmin kirjoittamalla hänelle räätälöidyn loistavan Stroszekin.

Woyzeck oli kaikessa teatraalisuudessaan, runollisuudessaan ja synkkyydessään erittäin piristävää katsottavaa. Piristävä on myöskin se, että elokuva on sopivan lyhyt. Kahdeksankymmenen minuutinkin pituisena Woyzeck ehtii viipyillä tarpeeksi. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan loistavia. Kinski on pääroolissa uskomattoman antaumuksellinen.

Woyzeck perustuu Georg Büchnerin 1800-luvun puolessa välissä kirjoittamaan samannimiseen näytelmään. Töölössä sijaitseva teatteri Avoimet Ovet esittää Woyzeckia ainakin huhtikuun puoleenväliin saakka. Sinne siis!

Kokeiluluontoisesti annan jonkun arvosanan elokuvalle. Kokeilen myös erilaisia arvosana-asteikoita.

Asteikko 0-1: 1
Asteikko *-*****: ****
Asteikko 0-10: 9

Bulgariassa on tämmönen asteikko:

6 Отличен Excellent, best possible grade 92 - 100 % A
5 Много добър Very Good, next highest 75 - 91 % B
4 Добър Good, indicates average performance 59 - 74 % C
3 Среден Sufficient, lowest passing grade 50 - 58 % D
2 Слаб Poor, failing grade 0 - 49 % F

Sen mukaan arvosanaksi tulisi 5, Много добър.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti