tiistai 9. helmikuuta 2010

Leffa: The Wicker Man (1973)

Olen viime aikoina pyrkinyt katsomaan paljon klassikkofilmejä, joksi The Wicker Maninkin voinee luokitella. Vuosia sitten näin elokuvan sattumalta pelatessani kanavalottoa — siis leffan viimeiset viisi minuuttia. Loppukohtauksen. Rähmä! Nyt vihdoin ja viimein katsoin sen kokonaan.



The Wicker Man kertoo uskovaisesta poliisista, joka vastaanottaa nimettömän kirjeen, jossa häntä pyydetään tulemaan uuspakanalliselle Summerislen saarelle tutkimaan erään tytön katoamista. Paikalliset asukkaat eivät tunnu tietävän tytöstä mitään. Joka paikassa lauleskellaan pikkutuhmia lauluja panohommista, ja öisin ihan oikeasti paneskellaankin niityllä kunnon aitoon hippityyliin suggestiivisen hippimusiikin säestämänä. Päivisin alakoulussa oppilaille opetetaan lauleskellen pippeleistä ja pimpuroista, sekä elämän kiertokulusta. Sekös poliisia harmittaa. Työkään ei tunnu oikein edistyvän.

Leffa on aikansa tuote. 70-luvulla hippiliike oli vielä suhteellisen nuori (vaikkakin "parhaat" päivänsä jo nähnyt), joten vanhoillista, kristillistä väestöä varmasti pelotti, minkälaiseen turmioon estottomalta ja moraalittomalta vaikuttava hippinuoriso maan viekään. Vastakkainasettelu on turhankin ilmiselvää. Leffan tarkoituksena on ollut varoittaa kansaa rappioittavista hippiuskonnoista, ja kertoa kristillisen näkemyksen ylivertaisuudesta. En syytä heitä tässä tapauksessa.

Joka tapauksessa leffa on viihdyttävä ja kohtalaisen jännittävä hyvään loppuratkaisuun asti. Veikkaan, että vielä jännittävämpi niille, jotka eivät ole nähneet loppukohtausta aikaisemmin. Varovaiset suosittelut — varsinkin kun tissejä vilahtelee ihan kiitettävästi!

Traileri:

4 kommenttia:

  1. Alan pitää listaa leffoista, jotka sun täytyy katsoa uudestaan mun kanssa, kun oon taas Suomessa! IMDB:n käyttämä ilmaus HORROR kyllä vähän heikkohermoista hirvittää................ :/

    VastaaPoista
  2. Voin vakuuttaa, ettei ole kovin HORROR. :---)

    VastaaPoista
  3. tuo pitäis katsoooooo, katoppa sellanen leffa ite ku Antichrist!

    VastaaPoista
  4. Wicker Man on kyllä erinomainen elokuva. Leffan tunnelma on niin erilainen mihinkään muuhun verrattuna. Jotenkin surrealistinen ja viipyilevä. Äänimaailma ja musiikki tukee vielä tätä kaikkea erittäin hyvin. Klassikko!

    Nicolan Cagen tähdittämä remake versio oli sitten jotain aivan muuta... :D "NOT THE BEES, NOT THE BEEEEEEEEEEEEEEEEES!!!!"

    VastaaPoista